24 juli 2013 Queensferry met de bus naar Edinburg - Reisverslag uit Queensferry, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu 24 juli 2013 Queensferry met de bus naar Edinburg - Reisverslag uit Queensferry, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu

24 juli 2013 Queensferry met de bus naar Edinburg

Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady

24 Juli 2013 | Verenigd Koninkrijk, Queensferry

Bijtijds op, ontbijten, tassen pakken zonder regenspullen (prachtig weer vandaag) en met de benenwagen naar de bushalte, de bus komt er weer net aan, zou dat vandaag weer de hele dag zo gaan? De bus blijkt voor 9.30 een derde duurder te zijn dan na 9.30. We stappen in de bus van 9.15 want we hebben geen zijn om een kwartier te wachten, morgen gaan we iets later weg want de busrit is nu toch best prijzig. £ 5.10 pp.
In Edinburg gaan A+H en wij onze eigen gang. We nemen de rode lijn naar het Castle. Op de Royal mile gaan we eerst naar de Camera Obscura. Het is een heldere dag dus kunnen we op de toren en in de Camera Obscura van het uitzicht genieten. De gids verteld dat er soms bezoekers zijn die denken dat de overzijde van het Forth Noorwegen is, hoe dom kan je zijn. In de Camera Obscure is op de lager gelegen verdiepingen een tentoonstelling ingericht met licht en zicht grapjes. Erg leuk gedaan, ook voor kinderen.
Bij het Castle staat een lange rij voor de kaartverkoop, het lijkt Euro Disney wel. We hebben al kaartjes dus kunnen we zo doorlopen. Omdat het stralend mooi weer is hebben veel mensen hetzelfde plan als wij, het is erg druk in het kasteel. Foto’s zonder mensen erop zijn onmogelijk te maken. Mooi kasteel, mooie geschiedenis, mooie kroonjuwelen waar we wel in een lange rij voor moeten. De rij leidt langs panelen met daarop de geschiedenis van Schotland, dan heb je iets te doen tijdens het wachten. Ik benut de tijd om op de audio guide alle uitleggen te beluisteren.
Na een simpele lunch op de Royal Mile lopen we richting Holyroodhouse en bezoeken het Gladstone House. Dit is ook een huis van de trust en ook daar mogen geen foto’s gemaakt worden. In de oude stad werden de kamerpotten altijd gedurende de nacht uit het raam gekieperd. Veel mensen in heel hoge huizen, geen riolering, wat moet dat gestonken hebben. Vergeet niet dat er ook constant paarden en varkens op straat liepen. Het huis is opgedeeld in heel kleine appartementen. In een kamer van 3 bij 4 woonden 5 mensen, met de mensen in het appartement op dezelfde verdieping deelden ze een keuken. In de keuken woonde de keukenmeid/ kokkin met haar kinderen. Uit die tijd stammen de meubelen die op allerlei manieren ingeklapt konden worden b.v een secretaire of eettafels. In het huis is ook een deel dat uit 1800 stamt en die kamers hebben veel overeenkomst met het Georgian House
Op straat vermaakt een artiest het publiek met behulp van een jongetje van een jaar of 4. Het jongetje is uit het publiek geplukt en doet het geweldig, zeer vermakelijk en toch zo eenvoudig. Omdat we vanuit Edinburg de kaarten willen versturen kijken we in de diverse winkels wat de prijs van een ansichtkaart is. Het goedkoopste wat we kunnen vinden is 3 voor een pond, best duur, dat moet in de New Town in een boekhandel of zo toch goedkoper kunnen.
Aan de voet van de Royal Mile is een nieuwe attractie gebouwd, Dynamic Earth. Leuk om te bekijken maar dan vooral voor kinderen van een jaar of 8 tot 14. De imax film die we te zien krijgen gaat over de onderzoeken die gedaan zijn naar buitenaards leven. De jongeren die er als gids werken doen erg hun best om het kinderen naar de zin te maken.
Onze dag Edinburg zit er weer op en met de hop on hop of gaan we weer terug naar de bushalte. We moeten even op de bus wachten maar dat mag geen naam hebben. We hebben daar vandaag weer geluk mee. In Queensferry loopt Gerrit alvast naar de boot en ik sla bij de supermarkt hapjes in. Vandaag eten we “restjes”. Er liggen nog burito’s en er is nog Indiase soep. Met de hapjes die ik erbij koop is het een heerlijke en makkelijke kuip maaltijd.
A+H komen een kwartiertje later dan ik bij de boot aan en we wisselen tijdens het eten in de kuip de belevenissen van deze dag uit. A+H hebben de hop on hop of niet zo goed ervaren omdat ze erg veel tijd kwijt zijn geraakt met wachten op de juiste bus. A+H willen graag een plan uitvoeren en wij doen meer wat er op ons pad komt. Misschien hebben we daarom een andere ervaring met de hop bussen.
A+H gaan laat nog even lopen om een restaurantje voor morgen uit te zoeken. Het wordt het restaurant van de Boat House, we zijn benieuwd. Prachtige dag geweest!