16 juli 2014 Stonehaven
Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady
16 Juli 2013 | Verenigd Koninkrijk, Stonehaven
Als we bij de havenmeester zijn vertelt hij dat de cliffwalk gesloten is vanwege instortingen. We lopen de klif op en zien dat het pad gewoon open is. Prachtig pad en mooie uitzichten op de zee en de kliffen. Op weg naar de kasteelruïne gaan we langs een gedenkteken voor de slachtoffers van de eerste en de tweede wereldoorlog. Die Schotten hebben ook overal gevochten, ook voor onze vrijheid realiseren we ons maar weer eens. De wandeling gaat weer verder langs de klif en we komen twee instortingen tegen. Langs de eerste instorting is inmiddels een pad iets hoger ontstaan. Bij de tweede instorting moet Gerrit even iets wegslikken maar loopt toch door. Het pad is maar 30 cm breed en daarnaast gaat het zeker 30 meter stijl naar beneden.
Het zicht op de kasteelruïne is geweldig en omdat de kliffen een beetje om het kasteel heenlopen krijgen we de ruïne van alle kanten te zien. De ruïne staat op een klif die apart staat van de andere kliffen, tijdens een beleg is dat van levensbelang. In het kasteel zijn vroeger de kroonjuwelen van Schotland bewaard. Het is een grote ruïne en er moeten vroeger veel mensen gewerkt en gewoond hebben. Als we de waterput zien weten we weer waarom ze vroeger liever bier en wijn dronken dan water.
Op de terugweg telt Gerrit de treden die we op moeten om weer op het land te komen, 181 treden. We trakteren onszelf bij een kraampje op een muffin en een cola light. In de schaduw peuzelen en drinken we onze versnaperingen op. Het is een warme dag met weinig wind. Op de plattegrond zien we dat er een rechtstreekse weg terug is en we kunnen de wandeling verder afmaken. Ik wil de wandeling afmaken en Gerrit voegt zich naar mijn wens. Gelukkig maar want het blijkt een mooi pad door de bossen en langs een beek te zijn. In het bos heeft een rijke dame in het verleden een speelhuis gebouwd voor haar 10 kinderen. Het staat er nog steeds en heeft duidelijk aantrekkingskracht op kinderen.
Terug in het dorp vullen we de broodvoorraad aan en nemen het pad langs het strand terug. Stonehaven probeert duidelijk toeristen aan te trekken. Het pad is leuk aangelegd en beantwoordt aan een vraag want het wordt druk bewandeld. Ze zouden aan dit pad een paar terrassen moeten aanleggen. In het hele dorp kunnen we geen enkel terras ontdekken. Waarschijnlijk is het normaalgesproken te koud.
A+H zijn om 3 uur aan de wandeling begonnen en hebben het kasteel ook kunnen bezoeken. Het pad door het bos hebben ze jammer genoeg nog niet kunnen lopen. Aad gaat morgen hardlopen en zal dan het pad in omgekeerde volgorde proberen te vinden.
Dick en Johanna vertrekken morgen om een uur of 5 richting Arbroath. Hun schip steekt bijna 50 cm minder diep dan het onze. Zij durven met een vallend tij de haven binnen te varen wij niet. Arbroath is een haven die aan de buitenzijde van de sluis volledig droog valt. Er is een geul die gebaggerd wordt. We hopen dat het morgen goed gaat, helemaal gerust zijn we daar niet op.