12 juli 2013 Inverness – Buckie
Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady
12 Juli 2013 | Verenigd Koninkrijk, Buckie
De kust is langzaam aan het veranderen. We kunnen zien dat we de Highlands verlaten. De bergen worden weer heuvels en er ligt weer meer vruchtbare grond op de rotsen want de heuvels worden door de boeren gebruikt en zijn niet meer kaal met bomen zoals eerst. A+H wijzen onderweg telkens iets aan waar ze gelopen hebben.
We komen met hoogwater in Buckie aan. De havenmeester vangt onze lijnen en legt ons met heel lange lijnen aan de kade bij een trap. Henriette maakt de plank los en samen hangen we de plank tussen de kademuur en twee stootwillen. Het is pas de tweede keer dat we de plank gebruiken in al die jaren. We liggen eigenlijk altijd in een jachthaven en nooit aan een kademuur met een tij van 3 meter. In Buckie zijn geen voorzieningen voor jachten. Geen elektra en dus geen broodbakken. De toiletten zijn openbare toiletten en niet erg fris. Voor de douche krijgen we een sleutel. A H gaan wel douchen maar zijn blij dat ze badslippers meegenomen hebben.
Buckie is een deprimerend plaatsje. Het heeft duidelijk een welvarende periode gehad. De huizen zijn in een leuke stijl gebouwd toen er nog volop inkomen uit de visserij was. De visserij is weggevallen en er is niets voor in de plaats gekomen. Veel panden zijn dichtgetimmerd en verwaarloosd. We kunnen er wel een goede slager en supermarkt vinden. Er is een door vrijwilligers gerund museumpje. Een stotterende Schot ontfermt zich direct over Gerrit en vertelt hele verhalen. Wat we wel grappig vonden was het feit dat de boten vroeger gewoon op het strand landden. De vrouwen droegen de vissers op hun rug naar de boten omdat het voor de visser belangrijk was dat hij droog bleef. Op de boten waren vaten met zoetwater. Het water was alleen bestemd voor drinkwater. Als de mannen na maanden vissen thuis kwamen bleven de kleren vanzelf rechtop staan. Kunnen wij ons nu niet meer voorstellen.
Als het laagwater is controleren we de lange lijnen. We liggen prima voor de nacht.