5 juli Crinan – Oban - Reisverslag uit Oban, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu 5 juli Crinan – Oban - Reisverslag uit Oban, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu

5 juli Crinan – Oban

Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady

05 Juli 2013 | Verenigd Koninkrijk, Oban

Eerst het weerbericht via de marifoon maar luisteren. Er wordt later op de dag windkracht 6 voorspeld, dat is een beetje veel maar we hebben de wind wel achter, moet kunnen. Van de buurman krijgen we het advies om tussen twee eilanden door te gaan. We vinden het een beetje eng omdat er 6 knopen stroom kan staan. Van andere zeilers hadden we gehoord dat je bij een andere doorgang tussen eilanden weg moet blijven omdat daar zo veel stroom kan staan dat je tussen de eilanden doorgezogen wordt. Beetje eng allemaal! In Zweden en Finland zijn we rotsen wel gewend maar daar staat geen stroming.
Op advies van de buurman zetten we een andere te varen lijn op onze kaart en vertrekken met de bibbers in onze benen door de sluizen. Buitengaats zetten we alleen de genua omdat we de wind het grootste deel achter hebben en we willen het zeil makkelijk weg kunnen halen als dat nodig is.
Met de motor bij gaan we richting Doros Mör. We zien de brekers die door de stroming veroorzaakt worden al ver van te voren. Tussen de eilanden hebben we 4 knopen stroom mee en de brekers vallen mee omdat er weinig wind staat. Op dit stukje zee kan 8 knopen stroom staan. Als er dan ook nog een flinke wind staat dan wil je daar echt niet zijn. We varen langs de Gulf of Corryvreckan en merken niets van de stroming die je tussen de eilanden door kan trekken. We hebben kennelijk een goed tijdstip en het goede weer getroffen.
De enge dingen hebben we nu gelukkig gehad. Met "bewondering" voor de hoge bergen van 1000m, die we helaas door de wolken niet kunnen zien, varen we op de Genua richting Oban. In Oban Marina krijgen we een van de laatste boxen die ze nog hebben, goed dat we bijtijds vertrokken zijn. In Oban Marina zien we weer eens een Nederlandse vlag, die hebben we nog niet veel gezien.
Ik wil graag vis eten maar het tentje dat lijkt op een viskraampje is helaas een soort restaurant, ze verkopen geen vis. Dan maar de kip uit de vriezer met rijst en een doos Kip Siam, ook lekker.
Gerrit vult de water tanks en wil daarna de boot afspuiten. Een man wijst hem erop dat dat niet mag omdat het eiland het water van een eigen bron betrekt en het de laatste tijd erg droog is. Een week geleden moesten ze het water nog in grote tanks aanvoeren. Op de website van de haven lezen we naderhand dat het inderdaad echt bronwater is dat hier uit de kraan komt en dat het een week geleden schaars was. Gelukkig hebben we hier weer telefoon en internet. Pa bellen en verhaaltjes uploaden.
A+H zijn veilig geland en blijven vandaag in een Hotel in Glasgow. Morgen gaan ze met de trein richting Oban.