13 juni 2013 Ardglass – Belfast - Reisverslag uit Belfast, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu 13 juni 2013 Ardglass – Belfast - Reisverslag uit Belfast, Verenigd Koninkrijk van Low Land Lady - WaarBenJij.nu

13 juni 2013 Ardglass – Belfast

Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady

13 Juni 2013 | Verenigd Koninkrijk, Belfast

Gisteren hebben we Windguru goed in de gaten gehouden. Als het laatste weerbericht morgen om 5 uur nog steeds hetzelfde is gaan we om 9 uur weg. Als het weerbericht verandert kunnen we beter om 6 uur vertrekken omdat we dan het tij het grootste deel van de reis mee hebben. De totale reistijd is dan 1,5 uur korten. Omdat de Ierse zee hier steeds smaller wordt kan het tij behoorlijk oplopen.
Gerrit staat om 5 uur op en Windguru is verbeterd, we kunnen beter om 6 uur vertrekken. Het is koud en bewolkt, dat hebben we nog niet zo veel gehad. Isle of Man is niet te zien en op zee zien we ook niet veel van de bergen en het vaste land van Ierland. De zon laat zich vandaag niet zien maar de regen gelukkig ook niet.
Voordat we het Belfast Lough in kunnen moeten we eerst om twee eilanden heen. Tussen deze eilanden kan de tij wel 4 knopen bereiken. We zijn er op een tijdstip dat het tij tegen is en dan is het sneller om de 4 mijl extra te varen dan de kortere weg tussen de eilanden door.
Het Belfast Lough is zeer breed en diep en geschikt voor grote zeeschepen. We blijven eerst aan de rode kant (eigenlijk de verkeerde kant) om als het grote zeeschip voorbij is en als het gebaggerde kanaal smaller wordt over te steken naar de (juiste) groene kant van het vaarwater. Het zeeschip passeert en wij steken over. Als we overgestoken zijn melden we ons bij port control. We mogen verder gaan maar langs de rode kant. Terug dan maar weer, zou handig zijn als dat op de zeekaart stond aangegeven dat de aanbevolen track voor jachten langs de rode kant is.
De havenkom voor jachten wordt gerund door de lokale overheid en heeft geen enkele voorziening behalve elektriciteit. Dat is het enige dat we nodig hebben omdat we verder selfsupporting zijn. Als we het havengeld proberen te betalen lopen we vast op het onlogische systeem. De intercom werkt niet en er staan geen aanwijzingen. Het scherm van automaat is door de lichtinval niet te lezen. Het mannetje dat iets staat te reparen weet het ook niet. Uiteindelijk krijgen we er een kaartje uit waarop ik denk dat er staat dat we £ 0,- betaald hebben. Laat maar. Van langslopende jongens, die hier een vaste ligplaats hebben krijgen we de code. We kunnen de steiger af. Normaal gesproken kun je altijd de steiger af in geval van nood, hier niet!
De omgeving van de haven doet erg aan de entrepothaven in Rotterdam denken. Er is van alles bedacht maar er zijn nog geen uitbaters gevonden. Winkels lijken winkels maar zijn alleen grote stickers op de winkelruit. We willen een fles witte wijn kopen. Uiteindelijk blijkt dat die alleen in de stad te krijgen is. Met behulp van een plattegrond die we in een hotel hebben gekregen lopen we de stad in en zien een groot verschil met Dublin. In Belfast staan de mooie oude gebouwen en lelijke nieuwbouw pal naast elkaar, zonder rekening te houden met de schoonheid van de oude gebouwen.
We willen naar de toeristeninformatie. Helaas dat staat niet op de kaart, wel op de index, stom. Als we de bordjes i volgens komen we ook niet bij de Toeristeninformatie. Na enkele keren vragen komen we wel te weten waar wijn verkocht wordt. De toeristeninformatie geven we voor vandaag op. We wandelen terug naar de boot. Op de steiger proberen we nogmaals te betalen. Helaas het scherm is nog steeds onleesbaar. Het kaartje dat er nu uitkomt laat zien dat we £ 8,- betaald hebben. We ontdekken dat op het vorige kaartje ook £ 8,- staat. We beschouwen het nu maar als betaling voor twee dagen. £ 8,- per dag is veel te weinig maar dan moeten ze maar een goed systeem opzetten. Dit systeem is gemaakt voor parkeergarages en niet voor steigers. Als de havenmeester komt controleren zien we wel verder. Ze hebben kennelijk ook voor de haven nog geen uitbater gevonden.
Vanavond een maaltijd aan boord en vroeg het mandje in. Opstaan om 5 uur voel je wel. Vandaag was het wat weer betreft een echte Ierse dag. 80% bewolkt klein beetje regen en klein beetje zon.