10 juni 2013 Carlingford – Met de bus naar Newry
Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady
10 Juni 2013 | Ierland, Carlingford
Als we bij de bushalte staan te wachten komt er een man naar ons toe.”Hé waar willen jullie heen? Naar Newry. Oh, ik heb net een groep schoolkinderen hierheen gebracht en nu moet ik terug naar Belfast en ik kom er toch langs, stap maar in.” We zijn allemaal verbaasd dat er nog steeds zulke mensen bestaan. De man verteld ons dat hij het standpunt heeft dat het niet waard is om te leven als je niemand kan laten glimlachen. Mooi he.
De bustocht gaat langs de Newry River. Als je meer tijd hebt is het een prachtige rivier om helemaal op te varen tot Newry. In Newry volgen we de bordjes naar Bagenal’s Castle. Het is dat er bordjes staan anders hadden we nooit herkend dat het gebouw waar het kasteelmuseum in gevestigd is een kasteel was. Nadat het gebouw voor 150 jaar in gebruik was geweest als bakkerij ontdekten archeologen dat het oorspronkelijk een kasteel is geweest en hebben de oude fundamenten blootgelegd. Het museum gaat weer over de geschiedenis van Ierland. We zijn nu net over de grens tussen de republiek Ierland en Noord Ierland wat bij Engeland hoort. We merken dat er nog steeds gevoeligheden zitten tussen Ulster en de Republiek. Op meerdere plekken zien we dat de Ierse vlag illegaal vastgemaakt is op lantaarnpalen en in boomtoppen. Paul waarschuwt ons niet over politiek te praten als andere mensen ons kunnen horen.
Wij Hollanders snappen niet waarom de Engelsen niet gewoon weggaan uit Ulster. Paul legt uit dat de protestantse Ieren niet willen dat de Engelsen vertrekken en de Rooms Katholieken willen juist wel dat ze vertrekken. Gelukkig zijn ze een aantal jaren geleden gestopt met elkaar te bevechten. Maar volgens Paul zijn de gevoelens nog springlevend.
Het mooiste gebouw van Newry is de Catholic Cathedral gebouwd in 1829 in neo gotische stijl. De kathedraal is aan de binnenkant volledig met mozaïek bekleed en heeft prachtige glas in lood ramen. Wat moet deze kerk een hoop geld gekost hebben. Het is duidelijk dat de katholieken een statement wilden neerzetten. Voor ons is deze kerk het mooiste gebouw dat we tot nu tijdens deze reis gezien hebben. We durven zelfs vergelijkingen te maken met de “bloedkerk”in St Petersburg.
Omdat we nog een uur op de bus moeten wachten bellen we een taxi en vragen naar de prijs naar Carlingford, slechts € 15,-. Dat doen we maar. In de haven vergelijken we nog iets anders met St Petersburg, de slechte overgang van de steiger naar de wal. De loopplank zit vast aan een boot die op een gegeven moment vast ligt op de bodem. De steigers drijven en daardoor wordt de stap op de eerste tree wel erg groot en de steiger kan ook onder de stap door drijven. De eerste tree zit dan boven het water.
Boatmadedinner, en een afscheidsdrankje. Jammer dat P+C morgen weer vertrekken.