15 mei 2013 Weymouth - Panzence nee Newlyn
Blijf op de hoogte en volg Low Land Lady
15 Mei 2013 | Verenigd Koninkrijk, Newlyn
Gerrit loopt naar de havenmeester voor local knowledge. De havenmeester belt nar de vuurtorenwachter van Portland Bill, die vertelt dat de golven 2 meter hoog zijn en dat de wind geen Bft 8 meer is. Hij raad ons aan om met een cirkel van 5 mijl om Portland Bill te gaan. Dat is ongeveer 5 mijl langer varen maar een advies moet je niet in de wind slaan. We gaan om 12 uur door de brug, tanken en hopen dan 24 uur later in Penzance aan te komen.
Na rijp beraad besluiten we om 13.00 uur uit te varen. Het waait nog steeds behoorlijk maar de golven vallen ons in eerste instantie mee, de wind niet. Om half 2 is er weer een weerbericht over de marifoon, nog steeds een “gale warning” dus Bft 8. Dit is niet wat voorspeld is, wat nu. De coast card oproepen en vragen tot wanneer de gale warning geldt. Gelukkig meld de coast card dat de gale warning inmiddels is ingetrokken voor Portland Bill, we besluiten door te gaan.
Als we de punt van het schieteiland voorbij zijn beginnen de golven op te lopen. Een golf geeft de boot zo’n helling dat er binnen van alles op de grond valt. Dit zijn geen leuke golven om 24 uur in te varen, afwachten maar, we kunnen altijd nog terug. Als er spullen op de grond vallen is ons motto”laten liggen als het niet in de weg ligt en anders op een plek leggen waar het niet in de weg ligt. De spullen opruimen op de oude plek heeft geen zin omdat met de volgende golf alles weer naar beneden komt. De dingen die vallen zijn meestal onschuldige papieren of pannenlappen e.d.
Na Portland Bill wordt de zee rustiger. We hebben wel Bft 5 pal tegen. Zeilen is geen optie omdat we dan zo’n lange afstand af moeten leggen dat we richting 30 uur varen gaan. Motorsailen tegen de wind in dus.
Het is op zee prachtig zonnig en helder weer en de wind neemt langzaam af. De oceaangolven vallen dan mee. Met windkracht 5 tegen op het IJsselmeer heb je veel meer last van de golven dan op de oceaan! Op het IJsselmeer beukt de boot op iedere golf. Op de oceaan beukt de boot minuten lang niet en alleen als er een hele steile tussen zit volgt er een bonk.
We besluiten een wachtsysteem van tussen de 2 en 3 uur te houden. Ik ga om 21.00 uur naar bed en los Gerrit af om 23.00 uur. Helaas kan ik altijd slecht slapen als we varen in de nacht. Ik kan moeilijk loslaten dat je ’s-nachts een drijvende ton of verloren container niet ziet en er dus op kan varen. Ik stel mezelf dan gerust dat het elke dag door de file naar Naaldwijk rijden veel gevaarlijker is dan op zee varen. Er gaan per jaar 1500 mensen dood door verkeersongelukken en maar een handje vol zeilers die dood gaan door een zeilongeluk. Loslaten!!!
Als we voorbij de tweede kaap, Start Point varen is de zee onrustig en de boot klapt dan wat vaker op de golven. Dit maakt het nog moeilijker om in slaap te vallen. Met je ogen 2,5 uur dicht rust je ook uit dus gewoon blijven liggen tot het je wacht is.
Om ongeveer 23.00 uur neem ik het van Gerrit over en neem gas terug om de boot stiller te laten varen zodat Gerrit kan slapen. Het is sinds 22.00 uur pikkedonker met een kleine maansikkel. Om een uur of twaalf verdwijnt ook die.
15 Mei 2013 - 10:28
Aad:
Goede wacht en behouden vaart! Hiermee lig je dus bij aankomst in Panzence weer 5 dagen voor op schema? Lekker vooruitzicht!